Telefoon kwijt? Wanneer je je mobiele telefoon verloren bent is dit natuurlijk heel vervelend.

Vragen als "wat moet ik nu doen?" zullen bij je opkomen.
Wanneer je telefoon gestolen is, moet je deze zo snel mogelijk laten blokkeren zodat de "onrechtmatige vinder" niet op jouw kosten kan bellen.

Afhankelijk van je type telefoon, zijn er een aantal manieren om je toestel te blokkeren.

iPhone

Apple heeft een handige app om je toestel weer op te sporen, namelijk: Zoek mijn iPhone. Deze app is voor iedereen (iPhone bezitters) beschikbaar en is sinds kort onderdeel van iCloud. Met 'Zoek mijn iPhone' kun je op afstand je iPhone blokkeren en de vinder een berichtje sturen. Op deze manier is de kans groter dat je jouw telefoon weer terugkrijgt. Deze app is ook beschikbaar voor de iPad.

Android

In 5 stappen je Android vinden en actie ondernemen:

1. Log met je Google-account in via de webversie van Android Apparaatbeheer. Zorg ervoor dat je inlogt met het Google-account van jouw verloren of gestolen apparaat. Er is ook een app beschikbaar.

2. Hier vind je alle apparaten die aan jouw Google-account zijn gekoppeld. Kies het gewenste apparaat. Meestal wordt je smartphone of tablet direct getoond en de locatie opgehaald. Deze is te zien in Google Maps.

3. Je hebt nu drie opties: bellen, vergrendelen en wissen. Je kunt bellen kiezen om je toestel een geluid af te laten spelen, ook al staat het apparaat op stil.

4. Kies vergrendelen om je smartphone of tablet te vergrendelen met een wachtwoord, waarbij je de mogelijkheid hebt om een bericht en telefoonnummer voor de vinder achter te laten. Dit is handig als je de smartphone of tablet bent verloren.

Kies wissen als je smartphone of tablet is gestolen. Hiermee wordt het apparaat teruggezet naar de fabrieksinstellingen en worden apps, foto's, muziek en instellingen verwijderd. Als het apparaat offline is, wordt het terugzetten naar de fabrieksinstellingen uitgevoerd zodra het toestel weer online komt. Let wel op: na het wissen verschijnt je smartphone of tablet niet meer in het Android Apparaatbeheer. Dit is dus echt je laatste optie.

Als je toestel niet in Android Apparaatbeheer te vinden is, is de functie helaas uitschakeld. Dan is het niet mogelijk om je smartphone of tablet via deze manier terug te vinden.
Bron: www.androidplanet.nl

Tips

Heb je een nieuwe telefoon? Noteer dan direct het IMEI-nummer van je telefoon, en registreer dit (preventief) hier. Dit kan handig zijn wanneer je toestel kwijt of gestolen raakt.

IMEI

Wat is het IMEI-nummer? Dat is het unieke nummer van je telefoon en dit kan gebruikt worden om je telefoon te laten blokkeren bij verlies of diefstal.

Waar vind ik dit nummer?

- Door de code *#06# in te toetsen op je mobiele telefoon en te bellen
- Op de verpakking van de mobiele telefoon
- Op het toestel zelf (iPhone 5: op de achterkant van het toestel bijvoorbeeld)
- Op de simkaart-houder

Met dit nummer kun je bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de telefoon.